- De Buffett Indicator is een bekende maatstaf voor de waardering van van aandelen.
- Volgens deze indicator zijn Amerikaanse aandelen momenteel extreem duur.
- Onderzoek van zakenbank Morgan Stanley suggereert echter dat de Buffett Indicator mogelijk minder betrouwbaar is dan in het verleden.
- Lees ook: In deze ruim 25 jaar oude video benadrukt superbelegger Warren Buffett het belang van geduld: koers van Berkshire is sindsdien 179 keer over de kop gegaan.
De Amerikaanse aandelenmarkt breekt record na record, maar tegelijk zijn er zorgen over de hoge waardering van Amerikaanse aandelen. Dat blijkt onder meer uit de zogenoemde Buffett Indicator, vernoemd naar topbelegger Warren Buffett.
De Buffett Indicator, die de totale marktkapitalisatie van Amerikaanse aandelen ten opzichte van de omvang van de Amerikaanse economie meet, bereikte maandag een recordhoogte van ongeveer 209 procent. Dat wil zeggen dat de totale beurswaarde ruim twee keer zo groot is als het nationaal inkomen.
De Amerikaanse aandelenmarkt is ongeveer 61 duizend miljard dollar waar, op basis van de Wilshire 5000 index Dat is meer dan het dubbele van het Amerikaanse nationaal inkomen van ongeveer 29 duizend miljard dollar op jaarbasis.
Sommige beursstrategen vinden dat de Buffett Indicator het zoveelste signaal is dat de aandelenmarkt aanzienlijk overgewaardeerd is en toe is aan een correctie. Toch suggereert onderzoek van zakenbank Morgan Stanley dat deze graadmeter misschien niet meer het beste instrument is om de aandelenmarkt te waarderen.
Beleggingsstrateeg Michael Mauboussin van Morgan Stanley noemt in een nieuw rapport een aantal tekortkomingen van de Buffett indicator, vergeleken met de situatie begin deze eeuw. “Het verschil is dat Amerikaanse bedrijven momenteel een groter deel van hun omzet uit landen buiten de VS. Het Amerikaanse nationaal inkomen weerspiegelt dat niet. Dat betekent dat de teller, marktkapitalisatie van beursgenoteerde bedrijven een grotere markt weerspiegelt dan wat de noemer, het nationaal inkomen, weergeeft."
Voor grote Amerikaanse multinationals die zijn opgenomen in de S&P 500-index geldt dat ongeveer 40 procent van de inkomsten van de S&P-bedrijven afkomstig is van internationale markten. Als deze inkomsten zouden meetellen als ondereel van de Amerikaanse economie, zou de Buffett Indicator minder hoog staan.
Technologische vooruitgang niet altijd weerspiegeld in omvang van de economie
De tweede tekortkoming betreft het feit dat de meting van het nationaal inkomen enigszins wordt vertekend doordat het lastig is om kwalitatieve verbeteringen van goederen en diensten op een goede manier te weerspiegelen. De opkomst van de digitale economie maakt het accuraat meten van het nationaal inkomen vandaag de dag een grotere uitdaging dan in het verleden”, aldus Mauboussin.
Onderzoek van vermogensbeheerder BlackRock en econoom David Rosenberg heeft dit onlangs bevestigd. “De veranderende samenstelling van de aandelenmarkt weerspiegelt die transformatie. De beurs en economie van vandaag vergelijken met die van het verleden is appels met peren vergelijken”, aldus BlackRock in een commentaar.
Rosenberg gaf afgelopen week aan dat hij zijn pessimistische visie voor de Amerikaanse economie heeft bijgesteld, vanwege de veranderende aard van de economie.
Mauboussins algemene conclusie is dat waarderingsmaatstaven die in het verleden goed werkten, niet langer geschikt zijn voor de huidige markt. “Zoals met de meeste maatstaven, moeten we voorzichtig zijn met het gebruik ervan als we het heden vergelijken met het verleden", schrijft de beursstrateeg.
Buffett stelde eerder al dat zijn waarderingsindicator voor de aandelenmarkt geen allesomvattende maatstaf is voor de vraag of het een goed moment is om te beleggen. Toen hem tijdens de aandeelhoudersvergadering van zijn beleggingsvehikel Berkshire Hathaway in 2017 werd gevraagd hoe hij dacht over waarderingscijfers zoals de Buffett Indicator, antwoordde Buffett: “Elk getal heeft een bepaalde betekenis. De ene keer zegt een bepaald cijfer meer dan de andere. Het is niet zo eenvoudig dat je aan de hand van één of twee formules kunt zeggen dat de markt ondergewaardeerd of overgewaardeerd is.”
Aangezien Berkshire Hathaway momenteel meer dan 300 miljard dollar in kas heeft, hebben beursexperts gesuggereerd dat Buffett zich zorgen maakt over de huidige waarderingen van de aandelenmarkt.